MyWay... MyFaith...

A “tűsarkas Sztálin” vagy “Atom Anna”, azaz Anna Wintour

A mai választottam nem feltétlen szimpatikus személyiség, nem nagyon szokták szeretni, de nem elismerni a tehetségét hiba. Jól ismerjük őt, még ha esetleg nem is név szerint. Két film is készült róla: az egyiket akarta, a másikat tagadja. A valaha készült legvastagabb: 800 oldalas és 3 kilós Vogue példányának az elkészültéről, a háttérmunkájáról szól a The September Issue című dokumentumfilm. Ebben megmutatkozik Anna igazi arca, látszik, milyen kemény, munkamániás, szigorú főnök. Az ember ereiben a vér is megfagy, ha csak ránéz.

A másik film, ami szintén az ő életét dolgozza fel Az ördög Pradát visel című mozifilm, amiben Meryl Streep alakítja Annát, méghozzá zseniálisan. Hivatalosan senki sem ismerte el, hogy ő lenne a filmben megformált karakter, de mindenki tudja az igazságot. A mozi alapjául szolgáló regényt egyébként korábbi asszisztense írta. Egy biztos, ha Annát a filmről kérdezik, úgy tesz, mintha el sem hangzott volna a kérdés.

Akkor Annáról…

Szigorú napirend szerint él. Minden reggel fél hatkor kel, majd teniszezik. Elkészíti a sminkjét, aprólékos körültekintéssel kiválasztja az aznapi szettjét, végül dolgozni indul. Hajszálpontosan 8-kor megérkezik a szerkesztőségbe, majd reggelizik. Füstölt lazacot és rántottát, mindennap. Este, ha partiba megy, maximum 20 percet marad. Pontban 10 óra 15 perckor lefekszik aludni. Hiszen reggel fél hatkor csörög az óra és menni kell teniszezni. Úgy működik, mint egy robot. Ki Ő? Anna Wintour. A nő, akitől kiráz a hideg, mondják róla, akik ismerik.

Anna 1949-ben született Angliában, egy újságíró család kellős közepébe. Édesapja az Evening Standardnél dolgozott. Viszonylag nyugalmas gyerekkora után Anna meglehetősen lázadó tinédzserré cseperedett: háborgott az iskolai egyenruha ellen, majd 14 évesen bubit vágatott magának, ami a mai napig az egyik legfontosabb védjegye, a fekete napszemüveg mellett.

Határozott volt, mindig mindent pontosan tudott, azt is, hogy újságíró lesz. A divat teljesen elvarázsolta, csak ez érdekelte, meg a randizás. Hevesen és szívesen flörtölt, akár idősebb férfiakkal is, nem volt szende kislány. Szülei abban reménykedtek, hogy a munka talán megváltoztatja, így a lány alig múlt 15 éves és már egy butikban dolgozott, ahová apja juttatta be. 16 évesen aztán úgy döntött, eleget tanult és otthagyta az iskolát. Részt vett a Harrods áruház gyakornoki munkájában, sőt, szülei unszolására divatiskolába is járt, ám ezt hamar megunta. Bulizott, dolgozott, ismerkedett. 21 éves korára jó állást kapott a Harper’s Queen magazinnál, ahol cikkeket írt és asszisztensként dolgozott. Megtanulta a szakma csínját-bínját, miközben tovább szövögette hálóját. A terve az volt, hogy ő lesz majd a Vogue főszerkesztője.

Az út a célig hosszú volt és nehéz, Anna azonban nem torpant meg. Nagyon tudott dolgozni! 1975-ben New Yorkba költözött és a híres Harper’s Bazaar divatszerkesztője lett. Számos újítást vezetett be, új fotósokkal dolgozott, miután végre lehetősége nyílt teljesen egyedül megálmodni egyes divatanyagokat. Rendkívül igényes és színvonalas munkát végzett, de munkatársai már ekkor meglehetősen szigorú kis főnöknek, kollégának tartották. Szerelmi élete virágzott, egyik kapcsolat követte a másikat. A legérdekesebb a Bob Marley-val való pár hetes románca volt, majd egy francia rendezővel járt, ekkor felváltva élt Párizsban és New Yorkban. Végül New York mellett tette le a voksát és keményen dolgozott tovább.

Azt beszélik, hogy mikor Grace Mirabellánál, az akkori Vogue szerkesztőnél járt egy állásinterjún, Anna egyszerűen csak ennyit mondott neki: a te munkádat akarom. Nem semmi. Álmai megvalósulni látszottak. 1983-ban megkapta a nagy lehetőséget: kinevezték a nehézkesen működő brit Vogue szerkesztőjévé. Fizetését a duplájára emelték. Még ebben az évben megismerkedett és összeházasodott David Shaffer gyermekpszichológussal. Szakmailag, érzelmileg a csúcson volt, fantasztikus munkát végzett az újságnál. Teljesen új szellemiséget hozott magával. Kétségtelen, hogy Anna elképzelhetetlenül szigorúan bánt a munkatársaival, de ez jó hatással volt a végeredményre. Az eladás nőtt, a lap kivirult. Ekkor kapta az Atom Anna gúnynevet.

Nem sokkal később szintet lépett. 1988-ban felajánlották neki az amerikai Vogue főszerkesztői posztját, ami egyet jelentett azzal, hogy valaki a divat teljhatalmú úrnőjévé válik. Természetesen azonnal elfogadta a címet és elfoglalta trónját. Eközben a magánélete sem volt unalmas: 1985-ben megszületett fia, Charles, majd 1987-ben lánya, Katherine. Házassága 1999-re tönkrement.

Munkáját az amerikai Vogue-nál hatalmas lendülettel kezdte, hozta magával a szokásos fuvallatot, amivel felfrissítette az álmos magazint. Lecserélte az addigi megszokott öreges címlap stílusát. Merész volt és vállalkozó szellemű.

Ismeretlen modelleket választott, keverte a luxusruhákat az olcsóbb darabokkal, a fotózást pedig kinti helyszínre tette. Ekkor történt meg először, hogy egy Vogue modell farmert viselt a címlapon. Anna irányítása alatt piacvezetővé vált a Vogue, csak az Elle, a Harper’s Bazaar és a Vanity Fair tudtak labdába rúgni mellette. Mai napig hihetetlen munkatempót kíván meg kollégáitól, akik sokszor nem szívesen hallják Anna jéghideg kritikáját – ebből pedig bőven kijut mindenkinek. Ha ő lehúz valakit, az többet már nem verekszi vissza magát sehová. Igaz ez divattervezőre, divatirányzatra, mindenre. Csak hogy mindenki értse: Anna Wintour maga a divat, egy női testbe bújtatva. Ő mondja meg még azt is, mire gondoljunk. Csak olyan ügyesen csinálja, hogy észre sem vesszük.
Gyakran úgy írják róla, hogy a legbefolyásosabb nőt a divatiparban, aki felállítja az új trendeket és segíti az új tervezőket. “The Guardian” szerint ő New York City nem hivatalos polgármesternéje– azaz nem hivatalos New York polgármestere. Ebben nagy szerepe van a sikeres tervezőknek is akiket ő emelt fel, mint John Galliano (Christian Dior), vagy Michael Kors.

A New York Times szerint Anna egy igazi jégkirálynő, más lapok UFO-nak nevezik, míg munkatársai csak tűsarkas Sztálinnak. Bármit is mondanak róla, egy biztos: vérprofi. Hosszú évek óta ül a trónján, ahonnan magától leszállni már sosem fog. Anna Wintour nélkül nincsen divatbemutató, Anna nélkül konkrétan nincsen divat.  Munka, fegyelem, kitartás, programozott élet. Ez a titka.

Egy kis vicces videó a forgatásról!

 FOLYT. KÖV.!

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Anna_Wintour és még egy csomó angol website.

http://m.life.hu/trend/20120229-anna-wintour-a-tusarkas-sztalin-a-no-akitol-kiraz.html

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!