MyWay... MyFaith...

“Ha ma meghalok, minden csepp vérem új erőt ad a nemzetnek” – mondta az évezred asszonyának választott Indira Gandhi

1984. október 31-én, helyi idő szerint reggel 9-kor Új-Delhiben két férfi 16 lövéssel agyonlőtte India miniszterelnökét, Indira Gandhit. A jelentések szerint Gandhi a kertjén haladt át, mikor a halálos lövések érték. Azonnal kórházba szállították, ahol elkezdték a golyók kioperálását, ám a gyors beavatkozás ellenére a miniszterelnök a merénylet után másfél órával meghalt.

A két támadó maga is a miniszterelnök testőrségéhez tartozott, egyiküket a biztonságiak a helyszínen agyonlőtték, a másikat kritikus állapotban kórházba szállították. A merénylők szikh szélsőségesek voltak, akik a szikh szentély, az Aranytemplom júniusi ostromát akarták megbosszulni a miniszterelnök meggyilkolásával. A pandzsábi szikh szeparatisták bázisa elleni támadást Indira Gandhi rendelte el. Gandhi a templom elleni támadás után – melyben ezer ember vesztette életét – rengeteg halálos fenyegetést kapott.

Indira Nehru 1917. november 19-én született Allahabadban, Indiában. Nem rokona Mahátma Gandhinak, India legjelentősebb politikai és spirituális vezetőjének. Apja Dzsavaharlal Nehru, India első miniszterelnöke volt. Édesapja megállás nélkül dolgozott, többnyire levélben kommunikált lányával, kisöccse korán meghalt, így egykeként nőtt fel, édesanyja pedig folyton gyengélkedett, ágyban feküdt.

Indira nem sok emberrel érintkezett fiatal lányként, szinte a házat sem hagyta el, magántanárok oktatták egészen 18 éves koráig. Az érettségi után Kalkuttába ment és a Viswa Bharati Egyetemen tanult  tovább.  Édesanyja súlyos betegsége miatt egy év után otthagyta az egyetemet. Anyja nem sokkal később meghalt tuberkulózisban. A gyász enyhültével Indira az Oxford Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol kiválóan teljesített történelemből, politológiából, közgazdaságból. Egészsége megromlása miatt ismét meg kellett szakítania tanulmányait, ehelyett Svájcba járt speciális kezelésekre., A híres orvos, Auguste Rollier kezelte betegségeit (depresszió és tuberkolózis), miközben Európa többi részén súlyos háború dúlt. Mire Indira jobban érezte magát a veszély már olyan nagy volt, hogy nem mert visszatérni Nagy-Britanniába, így inkább hazautazott Indiába.

Az egyetemet sosem fejezte be. A fiatal Indira-t azonban az egyetemen eltöltött idő alatt – leszámítva a betegségét – kellemes élmények érték. Rendszeresen találkozott leendő férjével, Feroze Gandhival, aki Londonban járt iskolába. A fiatalok már Indiában is ismerték egymást, de szerelmük Angliában teljesedett be. A házasságuk általános megrökönyödést váltott ki; tiltakozó levelek és táviratok ezrei érkeztek a családhoz. Feroz Gandhi ugyanis párszi volt, míg Indira a legmagasabb kasztot képviselte. (Csupán érdekességként: Indira mindig emlékeztetett rá, hogy minél több vegyes házasságra lenne szükség e konzervatív országban. Azt is hozzáfűzte, hogy családjukban nem ő volt az első „lázadó”, egyik unokatestvére magyar lányt vett feleségül.) Két fiuk született: Sandzsaj és Radzsiv.

Házasságkötése után Indira Gandhi édesapja mellett kezdett dolgozni titkárnőként. Indira 1956-tól a Kongresszus Párt vezetőségébe került, s Feroza ezt a sajtóban a házasságukra mért utolsó tőrdöfésként jellemezte. Indira Gandhi viszont egy levelében, melyet barátnőjének, Dorothy Norman-nak írt, a férje ellenséges érzületeire panaszkodott. Éles eszével, munkabírásával, kitartásával biztosította helyét a politikai életben. 1959-ben már a Kongresszusi Párt elnökévé választották.  Feroza első szívinfarktusa a házaspárt közelebb hozta egymáshoz, de egy évvel később 1960 szeptemberében Feroza Gandhi meghalt. Férje halála után Indira ismét depressziós lett. 

Pár évvel később, mikor édesapja meghalt, nem volt kérdéses, hogy ki lép majd a helyére. Indirát kinevezték a Rajya Sabha, a Felső Ház tagjává, illetve hírközlési miniszterré választották. Két évvel később pedig, 1966-ban Shastri miniszterelnök hirtelen jött halála után Indira Gandhi India első női miniszterelnöke lett. Külsőségek tekintetében nagyon egyszerű nő volt, nem érdekelte a csillogás, a hatalom, a rá irányuló figyelem, minden erejével azon volt, hogy munkájában sikeres legyen. Sziklaszilárdan kitartott elvei mellett, határozott, céltudatos nő volt.

Indira kiváló politikusnak bizonyult, ragyogó stratégának, aki tökéletesen ellátta feladatát – sokak nagy meglepetésére. Voltak ugyanis, akik úgy gondolták, hogy egy nőt bábuként kezelhetnek majd, hiszen csupán látszatszerepet tölt be az ország élén. Indira azonban nagy meglepetést okozott: pontosan tudta, mit akar, és azt el is érte.

Baloldali politikáját nagy örömmel támogatta a Szovjetunió is, sőt idővel a hatalmas ország legnagyobb kereskedelmi partnere és fegyverszállítója lett. 1971-ben India beleavatkozott a pakisztáni függetlenségi háborúba. Le is győzte Pakisztánt a szovjetek hathatós segítségének köszönhetően. Ez a győzelem vezetett többek között a független Banglades megszületéséhez, amit hálás szívvel köszönt meg az új ország a szomszédos Indiának. Indirát a meggyőző és sikeres politikájának köszönhetően 1971-ben újraválasztották hazájában, azonban az ezt követő időszakban nem tudott meggyőző intézkedéseket hozni. Az emberek szeretete és bizalma megrengett, amikor Indira bebörtönzéssel és cenzúrával válaszolt az ellenzék lépéseire, sőt az India túlnépesedése ellen tett lépései sem nyerték el a nép tetszését túlzottan, így aztán 1977-ben csúfos vereséget szenvedett a választásokon. Más egy ilyen kudarc után talán örökre hátat fordít a politikának, de Indirát más fából faragták. Elemezte hibáit, és újult erővel látott munkához.

Rendkívül fárasztó kampányolásba kezdett, több millió ember előtt beszélt hónapokon keresztül, nem is hiába: 1980-ban ismét Indirát választották miniszterelnöknek. Öröme azonban nem lehetett teljes, ugyanis még ebben az évben eltemette idősebbik fiát, Sandzsajt, aki repülőgépbalesetben hunyt el. Ismerve Indira Gandhi halálnak körülményeit sokakban él a gyanú, hogy fia sem véletlenül halt meg.

Indira Gandhi fia, Radzsiv Gandhi 12 órával anyja halála után letette a miniszterelnöki esküt, a decemberben tartott válasz-tásokon pedig – a Kongresszus-párt élén – elsöprő győzelmet aratott.

Radzsiv Gandhi anyjához hasonlóan szintén merénylet áldozata lett 1991. május 21-én.

1999-ben Indira Gandhit választották az évezred asszonyának, megelőzve ezzel Teréz anyát, Margaret Thatchert és Marie Curie-t is. Indira bátorsága határtalan volt, India rengeteget köszönhet neki. Talán nem minden döntésével értettek egyet, sőt! Azonban az biztos, hogy sokat tett az ország fejlődéséért, kultúrájának megőrzéséért, az emberek szociális helyzetének javításáért. Indira Gandhira szüksége volt országának, és a mai napig szívesen emlékeznek rá.

FOLYT. KÖV.!

Forrás:

http://mult-kor.hu/husz-eve-gyilkoltak-meg-indira-gandhit-20041102

https://hu.wikipedia.org/wiki/Indira_Gandhi

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!