MyWay... MyFaith...

Ki volt ő, és mivel hódította meg kora két leghatalmasabb férfiját? Kleopátra

“A külseje önmagában véve nem volt igazán figyelemre méltó. Lényének kisugárzása tette olyan ellenállhatatlanná. Megkapó személyisége elbűvölő beszédstílussal párosult. Intelligenciája és mondanivalója megbabonázta a hallgatóságát. Már az maga volt az öröm, ha a hangját hallotta valaki. (…) És ezzel nem csak a férfiakat hódította meg. A nők istenítették, úgy öltöztek, úgy viselték a hajukat, ahogyan ő”– írta Kleopátráról Plutarkhosz, görög író.

A világ és a történelem legszebb asszonyai között emlegetik évszázadok óta, pedig a tudósok szerint kifejezetten csúnya volt. Kleopátra a mai napig úgy él az emlékezetünkben, mint a naphosszat tejben-vajban fürdő gyönyörű egyiptomi királynő, aki remekül sminkel, és dúskál a pazar ruhákban, ékszerekben. A sok kencefice ellenére, Kleopátra legendás szépsége napjainkban halványulni látszik. Tudósok és szakértők hada dolgozik évek óta azon, hogy pontosan rekonstruálják, hogyan is nézhetett ki a messze földön híres szépségű Kleopátra. A végeredmény pedig nem olyan, mint amire gondolnánk. A szobrok és képek alapján végzett pontos számítógépes vizsgálatok után egy nagyorrú, csáléfogú nő jelent meg a kutatók előtt, akik enyhén szólva sem erre számítottak. Voltak tudósok, akik más eredményre jutottak, ők egy kedvesebb arcú, de szintén karakteres orrú női arcot rekonstruáltak. Nem tudjuk pontosan, hogy nézett ki valójában, de az biztos, hogy az ismert filmben a Kleopátrát megformáló gyönyörű Elizabeth Taylor valószínűleg a legkevésbé sem hasonlít az igazi Kleopátrára.

VII. Cleopatra Thea Philopator Kr. e. 69 telén született. Mivel az ókori Egyiptomban szokás szerint az uralkodó család gyermekei egymással házasodtak, így nagy valószínűséggel Kleopátra édesanyja, apja, XII. Ptolemaiosz Auletes király testvére volt, de erre bizonyíték nincsen. Kleopátra gyerekkoráról keveset tudni, az biztos azonban, hogy kitűnő nevelést kapott, emiatt művelt, intelligens, több nyelven beszélő nővé érett.

A kislány alig volt 11 éves, amikor idősebb nővére egyik napról a másikra erőszakkal magához ragadta a hatalmat apjuktól, ám az uralkodó visszaszerezte, ami az övé volt, és különösebb megindultság nélkül végeztette ki trónbitorló lányát. Így Kleopátra előbbre került az öröklési rendben. Hét évvel később az apa, XII. Ptolemaiosz uralkodó meghalt, utódja fia, XIII. Ptolemaiosz és Kleopátra volt. A 18 éves lány és 12 éves öccse közösen foglalták el a trónt, társuralkodóként, ám Kleopátrának esze ágában sem volt megosztani a teljes hatalmat öccsével. Mindent egyedül intézett, mindenben egyedül döntött. Elhagyta öccse nevét az iratokról, arcképe egyedül jelent meg a pénzérméken. Sokan akadtak, akik nem nézték jó szemmel, hogy egy nő ekkora hatalmat birtokoljon, ezért a hozzá közel állók összeesküvést szerveztek, és elmozdították addigi teljes körű hatalmából. Ezután uralkodójuk XIII. Ptolemaiosz maradt.  Noha Kleopátra elmenekült Egyiptomból, a harc azonban nem ért véget.

A testvérviszálynak Julius Caesar vetett véget, aki időközben partra szállt Alexandriában. Kleopátra kapott az alkalmon, és minden női fortélyát bevetette, hogy Caesarral megkedveltesse magát. Az volt a célja, hogy elcsábítja a nagyhatalmú férfit, aki majd elűzi öccsét a trónról. A terve természetesen bejött.

De ne szaladjunk ennyire előre, vizsgáljuk meg, hogyan sikerült meghódítania Caesart. Kleopátra a férfiak vizualitására alapozva, kitűnő antrét mutatott be: egy puha perzsaszőnyegbe tekertette magát, úgy jutott be a cézári palotába. Caesarnak valószínűleg tetszett ez a meglepő, és meglehetősen attraktív megoldás, mert ezután nagy figyelmet szentelt Kleopátrának, sőt, eredeti tervéről is letett, már nem is meghódítani akarta Egyiptomot, inkább a nőnek segített visszaszerezni a hatalmat. Zavargások törtek ki, melynek során XIII. Ptolemaiosz a Nílusba fulladt. Kleopátra tehát újra elfoglalhatta a trónt új társával, még fiatalabb öccsével, XIV. Ptolemaiosszal karöltve, akivel törvényes házasságot kötött. A trónon öccsével, ágyán Caesarral osztozott, akit teljesen elbűvölt a nála harminc évvel fiatalabb nő. A férfi Kleopátra bűvkörében több mint egy évig Egyiptomban maradt. Kapcsolatukból fiúgyermek született, akit Ptolemaiosz Caesarnak neveztek el. Kr.e. 46-44 között Kleopátra, fia és férje, aki a testvére, de nem a gyereke apja, Rómában vendégeskedtek Caesarnál, egészen annak haláláig. Caesar halála után Kleopátra és családja jelenléte már nem volt kívánatos Rómában, ezért hamarosan visszatértek Egyiptomba. Néhány hónappal később XIV. Ptolemaiosz máig tisztázatlan körülmények között meghalt, nagy valószínűséggel Kleopátra mérgezte meg, aki így végre egyedül uralkodhatott. Pontosabban nem egyedül, mert fiát megtette társuralkodónak. Nem volt tehát többé, aki az útjába állt volna, övé volt a hatalom, egészen Marcus Antonius felbukkanásáig. A jóképű férfi Róma új vezetője, személyesen akarta megismerni Kleopátrát. Találkozásukkal kezdetét vette a világtörténelem egyik legnagyobb szerelmi románca.

Kleopátra öntörvényű volt, szerette a hatalmat, a népét, és Egyiptomot is. Az volt a célja, hogy az országa még a legnehezebb időkben is megőrizze függetlenségét. Emiatt érthető, hogy amikor Marcus Antonius találkozóra hívta, Kleopátra úgy döntött, elcsábítja őt is. Most is bevetett minden női praktikát, amit csak tudott. Külön erre az alkalomra egy luxusbárkát építtetett. A fedélzet aranyból volt, amit gyönyörű kelmék borítottak. A hajót süllyedésig pakolták ínyenc falatokkal, szólt a zene, ment a mulatság. Így érkezett, Vénusznak öltözve a csodahajón Kleopátra Tarsusba, a találkozóra, ahol több napig tartó pazar mulatozás vette kezdetét. Az asszony ugyanis sosem vetette meg a földi gyönyöröket, palotájában alkalmanként vad orgiákat tartott, amiken ő is előszeretettel vett részt, még akkor is, amikor már a legnagyobb szerelemben éltek Antoniusszal. Sőt, közösen is látogatták ezeket a buja estélyeket.

Marcus Antonius talán kemény hadvezér volt, Kleopátra társaságában azonban hamar elgyöngült, pillanatok alatt átadta magát az egyiptomi vendégszeretetnek, kényeztetésnek. Bingó! Kleopátra újfent jól kombinált, elbűvölte a férfit, aki Rómával mit sem törődve mellette maradt. Kr.e. 40-ben ikreik születtek: Alexander Héliosz és Kleopátra Szeléné. Később Antonius kénytelen-kelletlen visszatért Rómába, de Kr. e. 37-ben a szíve visszahúzta szerelméhez. Hamarosan összeházasodtak, ami meglepő húzás volt, hiszen Antonius még házas ember volt. Felesége, Octavia Rómában várt rá. Antonius azonban többé sehová sem mozdult szerelme mellől, akivel időközben újabb gyermekük született, Ptolemaiosz Philadelphosz. Eközben Antonius viselkedése miatt Róma forrongott, különösen Octavianus, az elhagyott feleség bátyja. A férfi sereget toborzott, hogy megtámadja Egyiptomot és bosszút álljon testvére szégyene miatt. Antonius csapata sem tengeren, sem szárazföldön nem tudta felvenni a harcot a nagy római haderővel szemben, így Octavianus Kr. e. 30-ban bevonult Egyiptomba. Kleopátra három szolgálójával együtt saját sírboltjába menekült és várta a végzetét. Antonius a harctéren azt a hírt kapta, hogy Kleopátra meghalt, mire ő bánatában tőrjével halálos sebet ejtett magán. Még életben volt, mikor kiderült, hogy Kleopátrának semmi baja. Ekkor azt kérte, vigyék szerelméhez, akinek a karjai között halt meg. Kleopátra tudta, hogy ő következik. Eldönthette, hogy bevárja Octavianust és elviseli, ami rá vár, vagy önmaga vet véget életének. Az utóbbit választotta: a legenda szerint egy áspiskígyóval maratta meg magát, saját sírkamrájában, díszöltözékben, kissé teátrálisan, önmagához méltón.

(Joyce Tyldesley angol egyiptológus szerint ez a forgatókönyv szinte teljesen elképzelhetetlen. A kutatónő inkább úgy véli, hogy Kleopátra és szolgálói saját maguk által beadott méregtől haltak meg, amelyet becsempészhettek a szobába, vagy bejuttathattak a királynő hajtűjével vagy fésűjével. Kleopátra egyik nagybátyja méreg bevételével lett öngyilkos. Az öngyilkosság elkövetését erénynek tekintették a családja által követett görög hagyományokban. Ami a kígyó mítoszt illeti, Tyldesley szerint ez az egyiptomiak kígyók iránt tanúsított félelméből, tiszteletéből és imádatából fakadhat.) 

Caesartól született fiát kivégezték. “Túl sok Caesar” – hangzott az ismert mondat. Antoniustól született három gyermekét Rómába vitték, ahol Antonius első felesége, Octavia udvarában nevelkedtek fel.

Ez tehát Kleopátra fordulatos élete, a művészek ezreit inspiráló gyönyörű asszonyé, a nagy, egyiptomi szerető alakja, akinek igazi arcát talán soha sem fogjuk megismerni. Maradnak a róla készült művészeti alkotások, és a saját képzelőerőnk.

FOLYT. KÖV.!

 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/VII._Kleop%C3%A1tra

http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20150629-kleopatra-egyiptom-romai-birodalom-julius-caesar-marcus-antonius-octavianus-alexandria.html

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/triumvirek_asszonya_kleopatra/

http://www.stylemagazin.hu/hir/7-titok-Kleopatrarol/9427/stylenews/

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Moravcsik Andrea says:

    Olyan volt, hisz Pompadour, ill. az ilyen tipusú kurtizánok, nem egyszerűen csak rossz nők voltak, ahhoz túl sok eszük volt. Magasabb szinten művelték a “foglalkozásukat”, ami sosem volt öncélú.

  2. Jozsef Kaszas says:

    Azt hittem,igaz amit a tudós nyugati történészek állítanak róla,hogy nem volt több ,mint az ókor legnagyobb kúrtizánja. Amolyan akkori madam Pompadúr,Evita,stb.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!