MyWay... MyFaith...

“Az élet nem a biztonságról szól: kockázat nélkül nem lehet játszmát nyerni.” Agatha Christie

Agatha Mary Clarissa Miller néven 1890-ben született Angliában, a család harmadik gyerekeként. Meglehetősen élénk fantáziájú kislány volt, barátokat, cicákat képzelt maga mellé, akikkel rendszeresen cseverészett. Elég korán, már 5 évesen már szépen olvasott. Alig volt 7 éves, amikor családjával Dél-Franciaországba költözött, ahol hallás után megtanult franciául. Ekkor szerette meg a zongorázást és az éneklést is, az opera világa és annak imádata egész életén át elkísérte.

Idővel visszaköltöztek Angliába, édesapja egészsége ugyanis megromlott, majd 1901-ben meghalt tüdőgyulladásban. Az ekkor 11 éves Agatha teljesen egyedül maradt édesanyjával, testvérei ekkorra már önálló életet éltek. Annak ellenére, hogy a család anyagi helyzete nem volt túl fényes, Agatha párizsi lányiskolába járt, ahol rajzot és éneket tanult. A 22 éves lány 1912-ben egy táncesten megismerkedett a jóképű pilótával, Archibald Christie-vel, akivel majd két évvel később össze is házasodtak. A mézeshetekre nem maradt idő, hiszen ekkor tört ki az első világháború, így férjének azonnal be kellett vonulnia. A háború ideje alatt Agatha Christie ápolónőként dolgozott, valamint egy gyógyszerlaborban is segédkezett. Itt aztán sok mindent megtudott a különleges mérgekről, egzotikus szerek létezéséről, amikkel nyom nélkül el lehet tenni valakit láb alól. Ekkoriban találkozott egy belga menekülttel is, akiről később debütáló könyvében Hercule Poirot alakját formálja majd meg.

Történetek, érdekes karakterek, rafinált gyilkosságok kavarogtak a fejében, aztán egy szép napon elkezdte ezeket papírra vetni. Első könyvét – A  titokzatos styles-i eset- megpróbálta kiadatni, a kéziratot azonban elutasították. Csak évekkel később (1920) volt hajlandó valaki kiadni, nevetségesen keveset fizetve érte. Agatha belement, hiszen kellett neki a pénz. A háború után a párnak kislánya született: Rosalinda Margaret Clarissa. Ekkor Londonba költöztek, ahol meglehetősen visszafogott, szerény életet éltek. Agatha gyorsírást tanult és emellett ontotta magából a könyveket, amelyek kis idő elteltével kezdtek némi pénzt is hozni a konyhára. Egy idő után a regények hoztak annyit, hogy lakásukat egy háromszor nagyobbra cserélték és Sunningdale-be költöztek. A kiegyensúlyozott vidéki élet jótékony hatással volt a fiatal asszony képzeletére, mosogatás közben egyre zseniálisabb gyilkosságokat talált ki. Míg ő dolgozott, a férje aktívan golfozott és csapta a szelet egy másik nőnek. Majd elérkezett az 1926-os év, és ekkor minden megváltozott.

Az Ackroyd-gyilkosság című regényével szó szerint berobbant a krimiirodalomba, és általa világszerte elismert író lett. Karrierje rendben volt, magánéletével ellentétben, ami viszont romokban hevert. Édesanyja meghalt bronchitisben, ez teljesen összetörte szegényt, amit tapintatos férje azzal fejelt meg, hogy bejelentette: szeretne elválni tőle, mert beleszeretett a titkárnőjébe, Nancy Neele-be. Ez vezetett Agatha Christie azóta is vitatott híres, 11 napos eltűnéséhez. Az asszony először sokkot kapott, könyörgött, hogy mentsék meg a házasságukat, majd miután a férfi otthagyta és elutazott szeretőjével hétvégézni, Agatha fogta magát és eltűnt. Egy levelet hagyott hátra, amiben azt írja, hogy Yorkshire-be utazik. Aztán csend. Senki sem látta, senki sem tudta, hol van, csak az elhagyott autóját találták meg. Idővel mindenki őt kereste, rendőrök, nyomozók, traktorral, repülővel, vadászkutyákkal! Az újságok címoldalon közölték: a híres írónő elveszett, keresse mindenki! Christie nem sokkal később előkerült, ám ez még több rejtélyt eredményezett: a nyomozók kiderítették, hogy az írónő Teresa Neele álnéven (a férje szeretőjének vezetéknevét használva) beköltözött egy Harrogate-i fürdő hoteljébe, ahol olvasta a napilapokat is, de abban saját eltűnését nem ismerte fel. Az esetet többféleképpen magyarázták. Egyesek szerint Christie autóbalesetet szenvedett, és ezért nem emlékezett semmire. Egy másik feltételezés szerint pedig az egészet tudatosan tervelte ki, hogy ezzel is megakadályozza férjének a szeretőjével tervezett légyottját.

Andrew Norman orvostörténész szerint, aki korábban orvosként is praktizált, az ügy jóval összetettebb: az írónő egy fuga állapotnak is nevezett pszichogén amnéziába esett, amelyet valamilyen trauma vagy komoly depresszió okozhatott. Ez Norman szerint azt jelenti, hogy az írónő a 11 nap alatt egy olyan transzszerű állapotban volt, amikor nem tudott magáról.  Idővel felépült, de pár évig a szokottnál is visszahúzódóbban élt. Férjével 1928-ban elváltak, fájdalmát felejtendő Mary Westmacott néven, elsősorban terápias célból, szerelmes regényeket adott ki. A sikerlisták élén felváltva szerepelt Agatha Christe és Mary Westmacott neve, de senki sem tudta, hogy a két író valójában ugyanaz a személy. Végül egy barátja jött rá a turpisságra. Agatha azzal védekezett, hogy nem akarta összekeverni a krimit és az érzelmes regényeket. Az írás mellett utazgatni kezdett, új inspiráció után kutatva. Elment Bagdadba, utazott a világ leghíresebb vonatán, az Orient Expressen, majd izgalmas könyvet írt az ott szerzett élményeiről. Utazásai során teremtette meg például az imádnivaló, éles eszű öreg Miss Marple-t, regényei másik állandó szereplőjét, akit nagymamájáról és annak barátnőiről mintázott. Érdekes, hogy a két főhőse, Miss Maple és Poirot soha, egyetlen regényében sem “találkozott egymással”, elmondása szerint azért nem, mert nem fért volna össze a karakterük.

40 éves korában egy közel-keleti ásatáson megismerkedett Max Mallowan (24 éves) régésszel. Eközben egyik regényét írta a másik után. Angliába már együtt tértek vissza, majd 1930-ban összeházasodtak. A lánykérés nagyjából így történt:“Elvennélek feleségül, csak attól félek, nem örülnél, ha olyan emberrel kellene együtt élned, aki halottakkal foglalkozik”. Agatha viccesen csak ennyit válaszolt:“Engem is nagyon érdekelnek a halottak”.

Az asszony ettől kezdve sokkal jobban odafigyelt külsejére, hiszen férje mintegy 16 évvel fiatalabb volt. 9 évig folyamatosan utazgattak: Szíria, Egyiptom, India. Bárhol is voltak, Agatha bőröndjében ott lapult kedvenc Innoxa arckréme (ez itt a reklám helye 🙂 ), hogy minél fiatalosabb legyen férje mellett. Egy darabig minden rendben volt közöttük, később azonban fiatal ura sokszor félrelépett, amit Agatha valamiért folyamatosan elnézett neki. 1939-ben kitört a második világháború, Max pedig bevonult. Agatha ekkor egy ideig ismét a gyógyszertárban dolgozott. Az időközben felnőtt lánya férjhez ment, és gyereket szült, így Agatha 50 éves korára nagymama lett. A háború nagyon megviselte, a német bombázások idején úgy látta, hogy elérkezett a vég. Nem szerette volna, ha főhősei túlélik őt, ezért megírta két utolsó könyvét, melyben Poirot-t és Miss Marple-t is “megöli”. Ezeket a regényeket Amerikában helyezte biztonságba, férjére és lányára hagyva a jogokat és az utasítást: a könyveket kizárólag a halála után adhatják ki.

A háborút szerencsésen túlélte a család, majd az élet kezdett visszaállni a rendes kerékvágásba. Ismét sokat utaztak, Agatha írt és férje mellett régészkedett. 1947-ben az anyakirálynő felkérésére megírta Az egérfogó című színházi darabot, melyet 1952-ben mutattak be Londonban. A darab akkora siker lett, hogy azóta is folyamatosan játsszák, kiérdemelve ezzel a világ leghosszabb ideje futó darabjának címét. A brit királynő nagy rajongója volt Agatha regényeinek, amikor riporterek megkérdezték tőle, mit szeretne születésnapjára, így felelt: egy új Agatha Christie regényt. Agtha jutalmul viaszszobrot kapott Madame Tussaud panoptikumában, sőt, a királynő 1968-ban lovaggá ütötte férjét, ő pedig 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a női lovagi címet. Ugyanebben az évben betegeskedni kezdett, de az írást nem hagyta abba. Utolsó könyve megírása után 85 évesen, otthonában halt meg. Végső akarata szerint halála után kiadták azt a két könyvét, amiben végzett Poirot-val és Miss Marple-lel. Így ért véget mindhármuk története.

FOLYT. KÖV.!

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/eletrajz/cikk/2005-02-25+00%3A00%3A00/agatha-christie-eletrajz

http://mult-kor.hu/cikk.php?id=15221

http://www.life.hu/trend/20120125-takacs-nora-agatha-christie-kulonos-elete.html

http://starity.hu/sztarok/agatha-christie/eletrajz/

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!