MyWay... MyFaith...

Az asszony, aki addig csapkodta Asprey táskájával az asztalt, amíg el nem érte a célját. Margaret Thatcher

Ma az Egyesült Királyságnak Theresa May személyében újra nő a miniszterelnöke. Noha rövid ideje van hatalmon, az eddigi ténykedése alapján úgy tűnik, hogy meg sem közelíti a nagy elődöt. Ez adta az apropóját a mai bejegyzésemnek. Lássuk, milyen asszony, milyen politikus volt a nagy előd: Margaret Thatcher.

Margaret 1925-ben született Granthamban. Nővérével és szüleivel a vegyesboltjuk felett laktak. Édesapja metodista prédikátor volt, aki csemegeüzletet igazgatott, és aktívan részt vett a helyi politikában is. A lány úgy nőtt fel, hogy a felnőttek egyfolytában politizáltak körülötte.

Margaret jól tanult, így a középiskolából közvetlenül az oxfordi egyetemre került, ahol vegyésztanulmányokat folytatott. A lány, aki a diploma után fagylalt-tartósítási módszereken dolgozott, gondolt egyet, letette a pipettát és kitűzte a Konzervatív Párt jelvényét. Igazából mindig is politizált, de ekkor értette meg, hogy az ő élete erről kell, hogy szóljon. 1950-ben, 25 évesen már a párt jelöltjeként indult a választásokon. Ekkor ugyan vereséget szenvedett, de kitanulta a kampányolás csínját-bínját. Felfedezte, hogy akié a nép szeretete, azé a hatalom. Jó diplomáciai érzékkel kiállt a munkásosztály mellett, odafigyelt a gondjaikra, ezzel teljesen megnyerve őket magának. Közben megismerkedett a gazdag, elvált üzletemberrel, Denis Thatcherrel, akihez férjhez is ment. Nem sokkal később újra tanulmányokat folytatott: 1953-ban megkapta az ügyvédi minősítést és adózásra szakosodott. Az esküvő után pár évvel ikreik születtek: Mark és Carol Thatcher. 

Az gyerekek születése után nem sokkal Margaret visszament dolgozni, ami meglehetősen furcsa volt akkoriban, de őt ez egyáltalán nem izgatta. Gyereknevelés helyett a politikai karrierjét építgette tovább, oly sikeresen, hogy 1959-ben parlamenti képviselőnek választották, majd 10 évvel később oktatási miniszternek. Ebben a pozíciójában az emberek nem szerették túlságosan, sőt! “Tejrabló”-nak nevezték, mert megvonta az ingyenes iskolatejet a gyerekektől. 1975-ben megcélozta a Konzervatív Párt vezetői helyét, amit nagy meglepetésre meg is kaparintott. Ő lett az első politikai pártot vezető nő a nyugati világban. Az igazi nagy durranás azonban az volt amikor néhány nehéz gazdasági év után a nép úgy döntött, hogy jöjjön a Konzervatív Párt, talán ők meghozzák a változást. Így aztán a konzervatívok megnyerték a választást, és Margaret Thatcher 1979-ben az Egyesült Királyság miniszterelnöke lett. Na, ez volt az igazi “valami”. Na meg az, hogy két hét alatt 9 kilót fogyott, elsősorban a választás kedvéért. Tojáson, grapefruiton és teán élt. A választások után a család beköltözött a Downing Street 10-be, és ott is marad mintegy 11 évig. Margaretet a Buckingham-palotában fogadta II. Erzsébet királynő, akivel úgy hírlik, nem lettek cimbik. A királynő kifogásolta a miniszterelnök asszony által meghozott drasztikus  szociális intézkedéseket. Ne felejtsük el, hogy ekkor komoly bajban volt az ország, Margaret pedig cselekedett. Azokat a gyárakat, amelyek nem termeltek eleget, bezáratta, persze ettől óriásira duzzadt a munkanélküliség. Maggie áldásos tevékenységének azonban meglett az eredménye. Nem akármilyen áron, de rendet vágott a gazdaságban. Az emberek, finoman szólva is utálták.  Szóba sem jöhetett az újraválasztása, akkor. DE! Történt valami, ami az ő esetében sorsfordítónak bizonyult: Argentína ugyanis lerohanta a brit fennhatóság alatt álló Falkland-szigeteket. Margaret nem volt szívbajos, odaküldte az egész flottát és visszaszerezte a területet. Thatcher ezzel a katonai győzelemmel érdemelte ki a Vaslady nevet. Az ország ujjongott a határozott politikai cselekvés láttán, így aztán a ’83-as választásokon ismét elsöprő győzelmet aratott.

Ám ezután sem unatkozott. Ekkor tört ki a brit történelem leghosszabb bányász-sztrájkja. De ha ez nem lett volna még elég: 1984. október 12-én hajnalban pokolgép robbant abban a brightoni hotelben, ahol a Konzervatív Párt az éves konferenciáját tartotta. A robbanáskor a miniszterelnök asszony épp a fürdőszobából lépett ki, de neki csodával határos módon semmi baja sem történt. Nem volt mindenki ilyen szerencsés, 30 ember megsérült, négyen pedig meg is haltak. A Vaslady mindent túl élt. A gazdaság, igaz, súlyos áldozatokkal járó módszerek hatására, de neki köszönhetően megerősödött. Majd jött a harmadik ciklus: ekkor megreformálta az oktatást, az egészségügyet az önkormányzatokat, és maga részéről lezárta a hidegháborút. Az ő idejében csatlakozott Nagy-Britannia az Európai Közösséghez.

Az idő múlásával Margaret egyre agresszívebben viselkedett. Mit is jelent ez? Például azt, amikor addig csapkodta kedvenc Asprey táskájával az asztalt, amíg az Európai Gazdasági Közösség vissza nem fizette neki, amivel szerinte azok tartoztak országának. A módszer bejött, a pénzt visszaszerezte. Ez volt az “iron handbag politicy” (a vas kézitáska politikája).  Ezt a híres táskát később 7,5 millió forintért árverezték el.

1990-ben lemondott pozíciójáról. Az a mondás, miszerint “Akié a nép szeretete, azé a hatalom”, végül rá nem vonatkozott. Nem volt szüksége a szeretetre  ahhoz, hogy övé legyen a hatalom, a hatalom, amivel egy országot húzott ki a csávából, ha kellett táskacsapkodással. “Rendkívül türelmes tudok lenni, feltéve, ha a végén elérem, amit akarok”- szokta volt mondani.

2001 után több kisebb stroke-ot szenvedett el, ezért teljesen visszavonult a közélettől. 2003-ban elhunyt a férje, Sir Denis Thatcher, ezt követően háztartási alkalmazott felügyelete alatt, egyedül élt Belgraviai otthonában. 87 éves korában a Ritz szállóban hunyt el. 

Ja, és persze róla is írtam dolgozatot. Hol is? 🙂 

FOLYT. KÖV.!

 

 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Margaret thatcher http://m.hvg.hu/plazs/Kezitaska_retikul_a_nok_kizarolagos_felsegt_XZDJ45

http://tortenelemcikkek.hu/node/685

http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/margaret_thatcher_kiveteles_no_volt_a_ferfiak_vilagaban/2328632/

https://www.biography.com/people/margaret-thatcher-9504796

http://www.c3.hu/scripta/beszelo/98/11/10neme.htm https://www.google.hu/amp/s/amp.theguardian.com/politics/2009/apr/05/margaret-thatcher-grantham-reappraisal

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Moravcsik Andrea says:

    Nagyon köszönöm. Önnek is szép napot!

  2. cvitamin says:

    Ismét remek összeállítás, mint az előzőek is.Kedves Andrea, nem írok véleményt mindenhova, de rendszeresen olvasom, követem a blogot. Most is csak annyit, hogy szép napokat és köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!