A napokban egy agresszív vírus meglátogatott minket, és csak nehezen tudtam kitessékelni. Emiatt jobbára koplaltunk,ezért életbe lépet az “éhes disznó makkal álmodik” effektus. Úgy gondoltam, hogy leírom néhány kedvenc receptem, a közel-keleti konyha remekei közül.
Shakshuka / izraeli lecsó
Hozzávalók:
- (4-6 személyre):
- 2 közepes nagyságú hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 édes paprika
- 4 paradicsom
- 1 dl olaj
- 2,5 dl víz
- 10 dkg paradicsompüré
- 1/2 kávéskanál cayenne-bors
- 1/2 kávéskanál só
- ugyanannyi szemes bors és (római) kömény
- 4-6 tojás (opcionálisan sajt)
Elkészítés:
A megtisztított hagymát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk, a paprikát és a paradicsomot,középnagyságú kockákra daraboljuk. Serpenyőben felmelegítjük az olajat, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, egy percig pirítjuk, s evőkanállal elkeverjük. Beletesszük a paradicsom és paprikadarabokat, megkeverjük, és lefödve tíz percig pároljuk. A vizet, a kevés vízben feloldott leveskockát, a paradicsompürét, és a fűszereket hozzáadjuk, s lassú tűzön, állandóan kevergetve húsz-harminc percig főzzük. Majd beleütjük a tojásokat és lassú tűzön még pár percig főzzük míg a tojás fehérje megkeményedik. Tálaláskor vágott petrezselyemmel megszórjuk és meleg pitával (kenyérrel) tálaljuk.
Tabbouleh (tabulé)
Végy rengeteg petrezselymet, és csinálj tabbouleh-t! Rendkívül népszerű, az egész világon elterjedt, de a libanoniak igencsak csodálkoznak, amikor meglátják, hogy hogy is eszik az egyik kedvencüket külföldön. Ez ugyanis egy petrezselyemsaláta, azaz a lényeg a rengeteg zöld, abba vegyülhet bele változatosságnak, de csak kis mennyiségben a paradicsom és a bulgur. Szóval akkor az igazi, ha tényleg egészen brutálisan sok petrezselyem van benne, sötét zöld az egész.
Hozzávalók:
- 3 paradicsom
- 3 újhagyma
- 3 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- 2 evőkanál bulgur
- 3 citrom leve (én gránátalma sziruppal készítem)
- 1 dl olívaolaj
- só
Elkészítés:
Megmossuk és papíron hagyjuk megszáradni a zöldeket.
Finomra aprítjuk az újhagymát és a petrezselymet (szára nélkül), apró kockákra vágjuk a paradicsomot. Betesszük a bulgurt egy nagy salátás tálba, hozzáadjuk a hagymát, paradicsomot, petrezselymet, citromlevet, olívaolajat és a sót. (ha esetleg kuszkuszt használnánk helyette, akkor azt érdemes forró vízzel felöntve, kis olívaolajjal összekeverve hagyni megpuhulni először, nagyjából térfogatra ugyanannyi víz, mint kuszkusz. megj. én bulgurt is hagyom megpuhulni) elvágjuk a mentaleveleket. Alaposan összekeverjük az egészet.
Nem autentikus, de nagyon finom bele egy fél zöldalma belekockázva.
Köretként, előételként, főételként egyaránt fogyasztható!
Humusz
A humusz a közel-keleti konyha egyik népszerű mártogatós fogása.
Hozzávalók / 6 adag
20 dkg csicseriborsó
1 teáskanál só
0.5 teáskanál feketekömény
2 ek tahini
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény (őrölt)
2 citromból nyert citromlé
2 dl olívaolaj
Elkészítés:
A borsót, átnézem, az esetleges nem jókat kiszedem, majd alaposan, meleg vízben megmosom és leöblítem. Egy, minimum 4x nagyobb edénybe rakom és legalább 3x annyi hideg vizet öntök rá. Így marad 1 napig, közben szépen lassan, de alaposan megszívja magát vízzel. A vizet leöntöm . A borsókat a kuktába rakom. Akinek nincs kuktája, az tegye fazékba, nyilván a főzés ideje sokkal több lesz, készüljön föl, akár több óra is lehet, ahogy a többi száraz hüvelyes esetében.)- 3 x mennyiségű vizet öntök rá. Sózom, teszek egy babérlevelet a vízbe. Időnként köménymagot, illetve házi szárított fűszerkeveréket.- Ráteszem a kukta tetejét és 20 perc alatt készre főzöm. (gyakran konzerv csicserit használok, amúgy lusta asszony módjára)
A tahini szezámmag-püré, amit különlegességeket, arab ételeket áruló boltban, vagy nagyobb hipermarketekben tudsz beszerezni. Ezt sokszor már eleve ízesítve árulják, ilyenkor a humuszba kevesebb citromlé és só kell.
A humusz készítése rendkívül egyszerű. Ha turmixgépben csinálod, akkor egyszerűen tegyél bele minden hozzávalót, és pürésítsd. A fokhagymát érdemes előtte apróra vágni vagy átnyomni, hogy ne maradjon darabos.
Készíthető kézzel is, ehhez először egy krumplitörő segítségével törd át a főtt csicseriborsót. Aztán add hozzá a fűszereket, citromlevet, valamint a fokhagymát átnyomva, és keverd el.
A humusz állagát tetszésed szerint változtathatod. Nem muszáj a boltihoz hasonló, teljesen pépes állagúra csinálni, rusztikusabb és érdekesebb, ha a csicseriborsót apró darabokban lehet benne érezni.
Ha túl száraz a végeredmény, akkor önts hozzá egy keveset a csicseriborsó főzőlevéből vagy a konzerv levéből.
Humusz fogyasztása, tárolása
A humusz egy mártogatós étel, a közel-keleten leginkább pitával kanalazva fogyasztják. Ha teheted, tálalás előtt legalább fél órával vedd ki a hűtőből, és locsold meg egy kis olívaolajjal. Nagyon finom akár tortilla chipsszel vagy pirítós kenyérrel is. Zöldségekkel vagy friss zöldsalátával tökéletes, tápláló vegán fogás vagy kiváló előétel.
A humuszban nincs kifejezetten romlandó hozzávaló, ezért összeállítva hűtőben akár egy hétig is eltartható.
TAHINI
Ez a népszerű közel-keleti massza sok étel alapja, mely különös és egyedi ízével teszi különlegessé a közel-keleti konyha főztjeit. Elkészítése csupán pár perc és minimális hozzávalót igényel.
Hozzávalók:
- szezámmag
- olívaolaj
Lehetőleg olyan szezámmagot használjunk, aminek megvan a héja, mert annak a kalciumtartalma többszöröse a héj nélküli szezámmagénak!
Ajánlott a szezámmagot beáztatni néhány órára, így megpuhul, könnyebben emészthetővé válik. Ha túl sokáig áztatjuk, akkor leválik a héja és vele együtt odalesz a kalciumtartalom nagy része.
Tegyük a szezámmagot egy serpenyőbe és pár percig pirítsuk, épp csak addig, amíg kívül megpirul, de a belseje nem szárad ki. Ezután öntsük bele egy turmixba, adjuk hozzá az olívaolajat és turmixoljuk össze őket!
A massza sűrűsége a hozzáadott olaj mennyiségétől függ, ajánlott sűrűre csinálni, ami épp, hogy még összeáll, nem esik darabokra, mert túl száraz, de nem is túl híg, ami folyik a sok olajtól. Vízzel is hígítható, ha valaki kevesebb olajat akar használni, de úgy az íze kicsit más lesz.
Azok, akik kevésbé szeretnek főzőcskézni, előre ledarált szezámmaglisztet is vásárolhatnak, amit csak összekevernek az olajjal és kész is a massza.
A tahini legismertebb felhasználása a humusz készítése, de önmagában is megállja a helyét.
JÓ ÉTVÁGYAT!
FOLYT. KÖV.!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: