MyWay... MyFaith...

Gasztro 2.

A közel-keleti konyha mellett a másik kedvenceim az indiai ételek.  Az elkészítésük sem bonyolult, a hozzávalók is viszonylag könnyen, és nem túl drágán beszerezhetőek. 

mung_dhal_recipe_pic

Kitri

A kitri az ayurvedikus tisztító terápia diétája, tápláló és könnyen emészthető. Jól elkészítve nagyon finom étel! Ha bármilyen betegséged vagy emésztési rendellenességed van, akkor néhány nap vagy egy hét kitri diéta általában helyreállítja az egyensúlyt. A diéta közben hagyjuk el a nehezen emészthető ételeket, mint a húsok, édességek, sült ételek, tejtermékek.

A mungó bab (beszerezhető bioboltokban) és a rizs kombinációja nagyon ideális fehérje forrás. A leghatásosabb, ha csak kitrit eszünk a diétás időszakban. Mivel a zöldségek és fűszerek variálási lehetősége széleskörű, ezért nem nagy lemondás, és az eredmény magáért beszél. Felér egy igazi tisztítókúrával és nem kell koplalnunk.

Hozzávalók:

  • 1,5 dl rizs 0,75 dl mungó bab (az interneten több receptet lehet találni, ahol sárgaborsóval helyettesítik, de az nem ajánlott.)
  • 5-6 dl zöldségek (kis kockákra vágva)
  • néhány ek ghí (tisztított vaj) vagy olaj
  • fekete mustármag
  • egész római kömény
  • asafoetida (hing)
  • 1 ek friss reszelt gyömbér (kb. 2-3 cm-es darab)
  • őrölt koriander
  • őrölt kardamom
  • kurkuma
  • forró víz

Elkészítés:

Először tegyünk fel 8 dl vizet forrni. Készítsük elő a zöldségeket, legyenek kéznél a fűszerek.

  1. A mungó babbal kezdünk:

A mungó babot alaposan öblítsük le 2-3-szor egy szűrőben. Legjobb, ha éjszakára, vagy legalább egy órára beáztatjuk hideg vízbe.

Egy kisebb lábasba a mungó babot öntsük fel egy ujjnyi vízzel, és fedő nélkül forraljuk pár percet. Közben készítsünk elő egy szűrőt, és amikor a mungó bab már nagyon habzik, szűrjük le róla a vizet. Ismét öntsük fel ugyanennyi vízzel, és újra forraljuk pár percet, majd szűrjük le.

1 ek ghít vagy olajat melegítsünk fel egy lábasban, és szórjunk bele 1 kk egész római köményt. Lassú tűzön pirítsuk kb. 30 másodpercig, míg a magok barnák lesznek, de ne égjenek meg.

Szórjunk rá egy csipet asafoetidát. Pár másodpercig pirítsuk, majd tegyük rá a mungó babot, pirítsuk még 3-4 percet, és öntsük fel 3 dl vízzel. Sózzuk ½ kk sóval. Fedő alatt főzzük, amíg szétfő (kb. 25-30 perc). Ha nagyon lefőtt a víz, öntünk még hozzá forró vizet.

  1. Megfőzzük a zöldségeket:

2 ek ghít vagy olajat melegítsünk egy edényben (legjobb wokban), amikor forró lesz, dobjunk bele pár szem fekete mustármagot. Amikor pattogni kezd, akkor jó a hőmérséklete, szórjuk bele 1 kk fekete mustármagot, és fedjük le. Ha kipattogott, szórjuk bele a fűszereket:

  • 1 kk egész római kömény (óvatosan pirítsuk kb. 30 másodpercig)
  • 1 ek friss reszelt gyömbér
  • 1 kk őrölt koriander
  • ¾ kk őrölt kardamom
  • ½ kk kurkuma

Tegyük rá a zöldségeket, keverjük jól össze, hogy a fűszerek egyenletesen bevonják őket, és pirítsuk meg jól. Tegyük rá a fedőt, és időnként keverjük meg, hogy ne égjen le. Ha szükséges, öntsünk rá egy kevés forró vizet. Tegyünk bele 1 kk sót, és lefedve főzzük őket puhára.

  1. Készül a rizs:

A rizst tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt többször öblítsük át. (A legjobb, ha már egész éjszakára beáztattuk.)

1 ek ghít vagy olajat melegítsünk meg egy nagyobb lábasban, és pirítsuk meg rajta a rizst, míg a szemek egészen kifehérednek. Tegyünk bele 1/4 kk kurkumát, keverjük el, majd öntsük fel 3 dl forró vízzel, sózzuk 1-1,5 kk sóval, és forrás után lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára (18 perc).

  1. Összeáll a kitri:

Ha minden megfőtt, keverjük a rizshez a mungó babot és a zöldségeket.

hazisajt1

Házisajt

A házisajt kihagyhatatlan az ayurvedikus konyhából. A tej legjavát tartalmazza, rendkívül egészséges. A vegetáriánus étkezés igazi kincse.

A házisajt úgy készül, hogy forró tejhez citromlevelet adunk, ettől különválik a túró és a savó. Nemrég tanultam egy trükköt, amivel még több sajt nyerhető ki a tejből . Ha hozzáadunk még egy csipet sót is, akkor még intenzívebb lesz a kicsapódás, több sajt keletkezik, és hígabb lesz a tejsavó.

Íme a recept, ahogy én készítem a házisajtot, a trükkel együtt. A végén pedig néhány tanács a felhasználásához.

Hozzávalók:

  • 1 l zsíros tej (lehetőleg nyers, feldolgozatlan tej, vagy minél zsírosabb bolti tej)
  • 2 ek citromlé
  • 1 csipet só

Házisajt készítése:

Forraljuk fel a tejet egy lábasban. Közben kevergessük meg, nehogy leégjen.

Tegyük bele a citromlevet és egy csipet sót. Fontos, hogy megvárjuk a forrást! Ekkor elkezd különválni a túró és tejsavó. Ne keverjük, különben összetörik. Ha a savót tejesnek látjuk, keverhetünk bele még egy kevés citromlevet.

Pár percig forraljuk. Amikor szépen különvált a sajt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk pár percet állni.

Tegyünk egy szűrőbe gézt, és ebbe öntsük bele.

Azonnali felhasználáshoz csepegtessük le így a szűrőben, vagy lógassuk fel. Ha szilárdabb sajtot szeretnénk, préseljük le nehezékkel (pl. egy vízzel teli lábassal).

Ezzel kitűnő sajt alapanyagot kapunk a főzéshez, mely széleskörűen használható, gyorsan elkészíthető.

1l tejből kb. 10 dkg sajt készül.

Tanácsok:

A frissen készült sajtot morzsolva használhatjuk sabjiba (zöldséges főételbe). Ezt tehetjük a vegetáriánus töltött paprikába is, sőt még édességek is készülnek belőle.

A préselt sajt vágható. Kitűnően lehet bundázni pakorának, vagy kockára vágva belefőzhetjük a sabjiba, és ki is süthetjük olajban vagy ghíben. Hasonlóan tudjuk használni, mint a tofut. Sőt, ízesíthetjük is.

almas-chutney-01

Almacsatni

A valódi csatniról azt tartják, hogy olyan erős legyen, hogy ne lehessen megenni, de olyan édes, hogy ne lehessen otthagyni. (Készíthetjük még körtéből, szilvából, meggyből, paradicsomból, kókuszreszelékből.)

Hozzávalók:

  • 6 db közepes alma
  • 2 db szárított chilipaprika /összetörve/
  • 2 kk ánizs
  • 2 ek vaj
  • 1 kk kurkuma
  • 1/2 dl víz
  • 6 ek cukor

Elkészítés:

  1. almákat megmossuk, meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk
  2. a vajat felmelegítjük megpirítjuk benne a fűszereket /enyhén/

3 belekeverjük az almát 5-6 percig pároljuk

4 ráöntjük a vizet, lefedjük és nagy lángon főzzük, gyakran kevergetjük kb 15 percig

5 hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg besűrűsödik

Mango_lassi-650x433

Mangó lassi

 A mangó lassi egy tradicionális indiai frissítő ital.

Hozzávalók:

  • 1 db mangó konzerv
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 ek cukor
  • 5 dl tej

Elkészítés:

Összeturmixoljuk a hozzávalókat, és máris fogyaszthatjuk. Ha nyáron készítjük, adhatunk hozzá jégkockát is.

achari_aloo

Gobhi alu sabji (Karfiolos-burgonyás zöldséges étel)

Hozzávalók:

  • 2 erôs zöldpaprika, hosszú vékony csíkokra vágva
  • 1 1/2 kávéskanál friss gyömbér, gyufaszál vékonyságúra vágva
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1/2 kávéskanál fekete mustármag
  • 4 evôkanál ghí vagy 2 evôkanál olaj
  • 2 evôkanál növényi olaj

Elkészítés:

A zöldpaprikát, a gyömbért, a római köményt és a fekete mustármagot összekeverjük egy kis tálkában. A zsiradékot felforrósítjuk, és a fűszerkeveréket addig pirítjuk benne, míg a mustármagok kipattognak. Hozzáadjuk a burgonyát és a karfiolt, és kissé megpirítjuk őket. Belekeverjük a héjától megtisztított, apróra vágott paradicsomot, a kurkumát, a koriandert, a garam masalát, a cukrot, a sót és a finomra metélt petrezselyem felét. Fedő alatt, időnként megkavarva 15-20 perc alatt puhára főzzük. Óvatosan keverjük, hogy ne törjük össze a zöldségeket! Kis citromlével meglocsolva, petrezselyemmel és citromcikkekkel díszítve tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!