MyWay... MyFaith...

A “supermarket lady”. Ne vásárolj fölöslegesen!

A szobor alkotója Duane Hanson (1971, Ludwig Forum Aachen), a modell pedig bármelyikünk lehetett volna. Próbáljuk kívülről nézni magunkat a heti bevásárlás után, amint teli bevásárlókocsival lavírozunk a parkolóban, hogy a megvásárolt élelmiszereket beletuszakoljuk az autónk csomagtartójába. Sokszor jóval  többet, mint amennyire valójában szükségünk van.

Nagyjából erről szól az Edinburgh-i Egyetem nem túl régen közzétett tanulmánya, mely szerint a fogyasztókhoz eljutó élelmiszer csaknem 20 százaléka pocsékba megy.

A megtermelt élelmiszer 9 százaléka szemétbe kerül, míg a világ lakossága 10 százalékkal több élelmiszert fogyaszt, mint amennyire szüksége lenne. Emellett egyre nő a húsok és a tejtermékek iránti kereslet, pedig ezeket lehet a legrosszabb hatásfokkal előállítani, vagyis romlik a globális élelmezési rendszer teljesítménye. Röviden: egyre kevesebb élelmiszert állít elő a globális mezőgazdaság, mint amire képes lenne, miközben a fejlett országok a fejlődő országok kárára híznak el. 

Régóta közhely, hogy nagy az élelmiszer-pocsékolás a fejlett országokban, miközben a világ úgynevezett „fejlődő” régióiban a lakosság jelentős része éhezik. A skót egyetem tanulmánya arra a megállapításra jutott, hogy a túlevés vagy túlfogyasztás legalább akkora pazarlást jelent, mint az élelmiszer kidobása. Az ENSZ 2011-es becslése szerint az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer egyharmada – nagyjából 1,3 milliárd tonna – vész el évente. Summa summarum: míg a világon jelen pillanatban mintegy egymilliárd ember alultáplált, addig a fejlett országokban egyre nagyobb problémát jelentenek a túlsúly okozta betegségek, a megtermelt élelmiszer pedig egyre nagyobb mennyiségben landol a kukákban. Noha utálom az év elején tett fogadalmakat, lenne itt néhány jótanács, amiket a fentiek ismeretében mégiscsak jó lenne megfogadnunk. 

Válassz helyi termelőt!

Ha valóban szeretnéd ismerni az ételt, amit megeszel, akkor lehetőleg helyi, megbízható termelőtől vásárolj!

Elsősorban szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyassz!

Nemcsak egészségesebb és finomabb, ami a termőföldön érett be, de a környezetet is véded, ha nem a világ másik végéről ideszállított ételekre szavazol. Ráadásul a helyi, szezonális növények vásárlásával a helyi gazdaságot támogatod. Ezzel sajna nekem is problémáim vannak. Úgy tűnik, ha nem is teljesen, de le kell mondanom néhány kedvencem gyakori fogyasztásáról (banán, avokádó, kesudió, gránátalma, kakaó, valamint a reggeli infúziónak használt kávé, stb.)

Ne pazarolj!

Mindig csak annyi élelmiszert vegyél meg, amennyi valóban elfogy. Tudom, hogy ez nem egyszerű. Tervezd meg az étkezéseket, alkoss kreatív recepteket a maradékok felhasználásához, és ajándékozd tovább, amiből vélelenül mégis többet vettél. Biztos találsz a lakóhelyed közelében olyan civil szervezetet, amelyik ételosztással foglalkozik.

Étkezz egészségesen!

Az előre csomagolt, tartósítószerekkel, adalékanyagokkal és ízfokozókkal megbolondított ételek helyett válaszd a friss termékeket! Ezzel a környezeted és te is jól jársz.

Támogasd az etikus termelőket!

Amennyiben fontosnak tartod, hogy az elfogyasztott élelmiszered ne kizsákmányolással és környezetromboló módszerekkel termeljék meg, úgy támogasd az olyan kezdeményezéseket, melyek ezek ellen küzdenek!

Fedezd fel újra az elfeledett zöldségeket!

A FAO kutatása szerint a Föld genetikai állományának 75 százaléka már eltűnt, 2050-ig pedig a még meglévő is a kétharmadára csökken. Preferáld a ritkább növényeket a bevásárlásnál vagy a veteményezésnél! Krumpli helyett válaszd a csicsókát, málna helyett pedig főzz szörpöt somból! 

Minden héten tarts legalább egy húsmentes napot!

Kb. fél kiló marhahús előállításához több, mint 6 000 liter, míg szintén fél kiló sertéshús előállításához több, mint 2 000 liter víz szükséges. Az állattenyésztés erőforrásigénye jóval nagyobb a növénytermesztésénél, így a húsfogyasztás csökkentésével hozzájárulhatsz a vízkészletek megőrzéséhez.

Főzz otthon!

Olcsóbb, egészségesebb, és te magad választhatod meg hozzá az alapanyagokat. Ráadásul közösségi programnak is kiváló.

***

Az alábbi fotók azt mutatják be, hogy a Föld különböző országaiban egy család átlagosan mennyi élelmiszert fogyaszt el egy hét alatt, és hogy ez az ételmennyiség mennyibe kerül US dollárban. Csak néhányat választottam a neten található fotók közül. Sajnálom, hogy egy átlagos magyarországi család heti fogyasztásáról nem találtam képet.

 

Szentendrén ide adományozhatsz élelmiszert.

Vasárnapi merőkanál

FOLYT. KÖV.!

Források: http://www.erdekesvilag.hu/egy-heti-bevasarlas-a-vilag-kulonbozo-orszagaiban/, https://hu.pinterest.com/pin/208784132705318461/?lp=true, Origo.hu, tudatosvasarlo.hu;

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!