MyWay... MyFaith...

Egészséges alternatíva az üdítők helyett: a tea

A tegnapi kávé bejegyzésem után logikusan adta magát a mai téma: a tea. A tea már a 8. századtól kezdve a mindennapi társasági élet része volt Kínában. A vendéglátást mindig egy jó teázás kísérte. Japánban pedig a 15. századra már esztétikummá vált a teázás.

A teafogyasztást legtöbben reggelre időzítik, hogy a nap során felélénkítse őket. Azonban Nagy-Britanniában általában a késő délutáni könnyű étkezés velejárója a tea. Az ötórai teázás szokása a mai napig él a szigetországban. A Devonshire teaceremónia a legfőbb teázási hagyomány, amit nemcsak Angliában, hanem Ausztráliában, Indiában és Új-Zélandon is megtalálhatunk. Ez a ceremónia azonban szinte teljesen ismeretlen az Egyesült Államokban, mivel ott leginkább kávéznak és palacsintáznak az emberek. Amerikában a teát leginkább jéggel és citrommal (ice tea) szokás fogyasztani.

bubbla tea, amelynek karrierje a nyolcvanas években indult, mára Ázsia egyik legkedveltebb italává vált. Többféle történet is kering a tea létrejöttéről, annyi biztos, hogy a múlt század nyolcvanas éveiben Tajvanon született. Az egyik történet szerint az éjszakai piacok kedvelt itala volt rövid ideig ez a hűs, jeges, tápiókagyöngyökkel dúsított ital. Más feltételezések szerint Taichungban, egy teaház egyik alkalmazottja kísérletezésbe fogott, a gyerekek számára szeretett volna valami újszerűvel előrukkolni.

A bubble teának rengeteg változata ismert. Az alapja zöld vagy fekete tea, amelyhez különféle gyümölcsszirupokat, gyümölcsleveket tesznek, majd ezután kerül bele a különböző méretű, más-más módon ízesített tápióka, illetve a különféle ízben készített, kockára vágott zselékocka. Lássuk be, hogy ez az ital, noha az alapja tea, mégiscsak jobban hasonlít egy szörpre, mint a klasszikus értelemben vett teára. 

A zöld tea fogyasztása Japánban hozzátartozik a normál életvitelhez. A japán teázási szertartás egyszerre ötvözi a kultúrát, az eleganciát, a mozgásművészetet, a meditációt és a történelmet. A teamesterek igazi szakértők. A tea termesztésére nézve hihetetlen nagy tudással rendelkeznek, a szertartások kötelező elemeket tartalmaznak. A házigazda kimonót visel, a vendégeknek is illik kimonóban vagy visszafogott öltözetben megjelenni. A teaszertartásra tiszta kézzel és kiöblített szájjal kell érkezni. Ezzel megadjuk a tea felé való tiszteletünket. A teaszobába cipő nélkül lépünk be. Először illik megcsodálni a gyönyörű díszítéseket, majd helyet foglalhatunk az általuk megjelölt helyen. A vendégeknek felszolgálnak egyszerű és könnyű ételeket, melyek elfogyasztása után szakét ihatunk. Ezt követően egy várakozóhelyen megvárni, míg a házigazda nem szólít. A teaszertartás alatt használatos eszközöket, a matcha tálat, matcha ecsetet és matcha kanalat először megtisztítják a vendégek előtt, természetesen rituálészerűen. Tisztítás után az előírt módon helyezik el az eszközöket, majd kezdődhet a teakészítés.

A házigazda egy tálba helyezi a megfelelő mennyiségű matcha teát, majd ráönti a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű vizet.  A matcha ecsettel összekeveri, természetesen előírt mozdulatok szerint. Beszélgetni ez idő alatt tilos és illetlenség, a teát meg kell tisztelni a nyugalommal. A házigazda először a legfontosabb vendéget kínálja meg. Átadáskor illetve átvételkor mindkét fél kölcsönösen meghajol egymás felé. A vendégek egymásnak adogatják a tálat a legnagyobb tisztelettel és nyugalommal, és ügyelnek arra, hogy egyikük se igyon a tál elejéről, egy-két korty után letörlik a tál szélét és visszaforgatják eredeti pozícióba. Ez a folyamat addig megy, míg minden vendég bele nem kortyolt a teába, majd a tea visszakerül a házigazdához.

A vendéglátó a szertartás végén begyűjti az edényeket, az ajtóból mély meghajlással búcsúzik vendégeitől. Egy ilyen szertartás 1-5 órát is igénybe vehet.

Én az itt bemutatottak közül, noha mindegyiket fogyasztom, a kedvencem az indiai chai tea, amely nem is egyszerűen csak tea, hiszen élénkítő hatása mellett számtalan egyéb jótékony tulajdonsággal is bír. Mivel a chai nagyon sok európai és keleti nyelven teát jelent, a neve alapján úgy tűnik, hogy szóismétlésről van szó. Ezt a típusú italt több ázsiai országban is ismerik, Indiában például masala chai néven említik, megkülönböztetve az egyszerű teától. Ez egy különlegesen selymes ízvilággal rendelkező, erőteljesen fűszerezett tea, amelyet gyakran tejjel dobnak fel, de ez nem azonos az angolok tejes teájával. Az ízesítéséül szolgáló különleges fűszerkeverék neve a masala. A folyamat erős fekete teafőzet készítésével kezdődik, amely rendszerint Assam teából készül, majd csillagánizzsal, fahéjjal, gyömbérrel, zöld kardamommal, édesköménnyel, valamint a fekete vagy színes borssal ízesítik, aztán tejjel felöntik. A cukor opcionális. A fűszerezés tekintetében itt is az ahány ház, annyi szokás elv működik. Az így elkészített tea, miután nagyon erőteljes és harsány fekete teáról beszélünk, ezáltal kvázi minden olyan pozitívum elmondható róla, ami általánosságban a fekete teákról is. Ennek megfelelően nagy mennyiségben tartalmaz teint, ami képes beindítani a zsírégetés folyamatát. Továbbá a sajátos teakeverék a hozzáadott fűszereknek köszönhetően gyorsítja az anyagcserét, de jó hatást gyakorol gyomrunkra is a stresszesebb időkben. Mivel sok illóolaj és klorofill van benne, kitűnő hangulatjavító, hovatovább az elsavasodás ellen is nagyszerűen alkalmazható! Mindezek persze nagyon fontosak, én azonban az ízéért imádom.

A maté tea elsősorban a Latin-amerikai országokban népszerű, az elmúlt évek során azonban gyors terjedésnek indult az Egyesült Államokban és Európában is. A maté ital számos biológiai aktivitással rendelkezik, amely többek között a magas polifenoltartalmának köszönhető. A fának a levele természetes módon tartalmaz 24 különböző vitamint és ásványi anyagot, 15 különböző aminosavat és bőséges mennyiségű antioxidánst, valamint csersavat, nyomelemeket, klorofillt és flavonoidokat. A francia Pasteur Intézet és a Párizsi Tudományos társaság 1964-ben az alábbi kijelentést tette: „Nehéz még egy olyan növényt találni bárhol a világon, amely megegyezne a maté tápértékével, ami gyakorlatilag tartalmazza az összes, az élet fenntartásához szükséges vitamint”.

1.  Ásványi anyagai: a kalcium, vas, szelén, kálium, magnézium, foszfor, cink, mangán, amelyek különösen fontosak az emberi anyagcsere- és fejlődési folyamataihoz.

2. A maté tartalmazza az A-, C-, E-, B1-, B2-, B3- , B5-, B-komplex vitaminokat. Kiemelendően magas antioxidánstartalma és polifenoltartalma miatt hatékony a káros szabad gyökökkel szemben, ezáltal csökkentheti a kardiovaszkuláris és rákos megbetegedések előfordulását. Az antioxidánstartalma lényegesen meghaladja a zöld teában található mennyiséget. A maté tea ugyanakkor önmagában nem tartalmaz olyan hatóanyagot, nyomelemet, amely más élelmiszerekben ne lenne megtalálható, vagy kiegyensúlyozott táplálkozással, normál étrend mellett ne juthatnánk hozzá. Előnye abban rejlik, hogy a maté tea nagyobb koncentrációban sokféle mikro- és makroelemet is tartalmaz.

2. Élénkítő hatása jól ismert. Koffeint, teofillint és teobromint tartalmaz, amelyek megtalálhatóak a teában, kávéban és a csokoládéban is. A koffeintartalma a kávénál alacsonyabb, de magasabb a zöld teánál, valamint alacsonyabb a tannintartalma. Ellentétben a kávéval, nem savképző, így kevésbé valószínű, hogy gyomorsavat vált ki. A maté számos, már korábban a rák rizikófaktorának csökkenésével kapcsolatba hozott vegyületet tartalmaz, mint például szaponinokat, urzolsavat, rutint, tannint, klorogénsavat, és a klorofillt. Vizsgálatok igazolták a rákos megbetegedések csökkent előfordulását a maté teát fogyasztók körében. Vastagbélrákra irányuló in vitro vizsgálatokban a maté kivonatot tartalmazó tesztcsőben a rákos sejtek szétesését, apoptózisát figyelték meg. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy a maté tea daganatos betegség ellen hatásos lenne, továbbá a csökkent rizikófaktor sem jelent garanciát arra, hogy genetikai hajlamtól, életmódtól függetlenül rákmegelőző hatással bírna.

Az igazsághoz tartozik, hogy olyan tanulmányok is napvilágra kerültek, miszerint a száj-, nyelőcső- és tüdőrák nagyobb valószínűséggel fordult elő azoknál a matétea-fogyasztóknál, akik erős dohányosok vagy nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók is egyben. A kutatók abban is egyetértettek, hogy az ilyen típusú rákos megbetegedéseknek az előfordulása alapvetően magasabb a forró italt fogyasztók körében. Ázsia azon területein, ahol a népesség nagymennyiségű forró teát fogyaszt, szintén magasabb előfordulását figyelték meg az imént említett ráktípusoknál. Érdemes tehát elővigyázatosnak lenni a túl forró italok fogyasztásával, mivel az nemcsak a rákos megbetegedések előfordulását növeli, hanem bizonyos hőre érzékeny vitaminok és ásványi anyagok jótékony hatását is semlegesíti.

A teák közül a teljesség igénye nélkül bár, de elsősorban az ízlésem szerint válogattam, kivéve az inkább érdekességnek számító bubbla teát. És hogy ne kisregény legyen ebből a bejegyzésből, a bemutatásból kimaradt a menta, a kamilla és a gyömbér,  valamit az afrikai vöröstea. 

FOLYT. KÖV.!

 

FORRÁSOK: teahaz.network.hu; zold-tea.hu; mindmegette.hu; webbeteg.hu (kép);  cosmopoliten.hu (kép); brambleberry.com (kép);

Hívják az istenek italának is, nálunk azonban a neve: kávé

Ha van kedved hasonló érdekességeket olvasni, bejegyzéseimet megtalálod a: https://moravcsikandi.cafeblog.hu/ oldalon! 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!